RAZ uspješno implementirao projekat Business Plus

Novosti 15.07.2024


Razvojna agencija Zavidovići (RAZ) uspješno je okončala implementaciju projekta „Business Plus“ u okviru kojeg je uspostavljeno ukupno pet novih usluga poslovne podrške koje su namijenjene mladim preduzetnicima/cama i start-up kompanijama. Projekt je implementiran od januara do maja 2024. godine sa ciljem jačanja poduzetničkog duha i razvoja lokalne ekonomije.

Projektom je podržana uspostava virtuelnog poslovnog inkubatora – prvog ovakvog digitalnog servisa u Bosni i Hercegovini koji mladim preduzetnicima/cama pruža pristup mentorstvu, edukativnim resursima i obukama, te mogućnostima promocije. U okviru projekta također je ojačana infrastruktura za poslovnu inkubaciju kroz upostavu co-working kancelarije namijenjene start-upima i mladim preduzetnicima/cama sa novim poslovnim idejama.

Pored jačanja digitalnih alata i infrastrukturne podrške za poslovnu inkubaciju, projektom su uspostavljena tri nova programa obuka namijenjena mladim preduzetnicima/cama. Obuke "Poduzetnička akademija," "Pisanje biznis plana" i "Marketing i promocija" su uvrštene u redovni portfolio usluga poslovne podrške koje Razvojna agencija Zavidovići pruža preduzetnicima. Projektom su ojačani kapaciteti uposlenika agencije u pomenutim oblastima, kako bi postali osposobljeni za pružanje visokokvalitetne podrške i mentorstva mladim poduzetnicima.  Kroz obuku uposlenika, kreirane su pretpostavke za kontinuirani proces prenošenja znanja kroz virtualni inkubator i coworking kancelariju kroz besplatno poslovno savjetovanje.

Projekt „Business Plus“ podržan je kroz poticajna Grant sredstva dodijeljena od strane Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG2), kojeg financira Vlada Kraljevine Norveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.




Explide
Drag