Održan sastanak predstavnika razvojnih agencija s ministrom za privredu ZDK

Održan sastanak predstavnika razvojnih agencija s ministrom za privredu ZDK

Održan sastanak predstavnika razvojnih agencija s ministrom za privredu ZDK

U Ministarstvu za privredu Zeničko-dobojskog kantona prošlog petka je održan sastanak predstavnika razvojnih agencija i resornog ministra Samira Šibonjića.

Sastanku su prisustvovali direktori četiri agencije s prostora ZDK i to direktor Zeničke razvojne agencije (ZEDA) Senad Pašalić, direktorica Razvojne agencije Žepče (RAŽ) Branka Janko, direktor Razvojne agencije Zavidovići (RAZ) Ajdin Polić te direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA) Edin Ibrahimović.

Tokom sastanka s ministrom Šibonjićem konstatovan je značaj djelovanja razvojnih agencija na lokalnom i kantonalnom nivou, kao i potreba za jačanjem saradnje u skorijoj budućnosti.

Predloženo je uspostavljanje fonda za sufinansiranje projekata agencija, uz naglasak na činjenicu da agencije posjeduju iskustvo i kapacitete u provedbi projekata iz fondova Evropske unije (EU).

Agencije su svoje resurse i ekspertizu stavili na raspolaganje ministarstvu i drugim institucijama kroz uspostava mehanizma za praćenje efekata mjera podrške i programa poticaja Ministarstva za privredu.

Ministar Šibonjić se zahvalio direktorima na posjeti i čestitao im na dosad ostvarenim rezultatima i zahvalio za promociju programa ministarstva kroz info dane koje su organizovale agencije, te istakao svoju opredijeljenost za podršku u budućem radu.

I predstavnici agencija su istakli zadovoljstvom zaključcima s današnjeg sastanka, dodavši da očekuju njihovu skoru realizaciju te uspostavu fonda za podršku agencijama, kao i njihovo uključivanje u praćenje i planiranje mjera programa podrške ministarstva.

Close