Uspješan početak STEM akademije u Zavidovićima

Uspješan početak STEM akademije u Zavidovićima

Uspješan početak STEM akademije u Zavidovićima

STEM akademija Zavidovići zvanično je počela sa radom. Od 26.09.2022. godine uspješno je počela prva sedmica realizacije STEM akademije, naši polaznici su već učili o C i Python programskom jeziku i algoritmima. U narednom periodu očekuje nas mnogo izazova i projekata sa novim LEGO WeDo 2.0, LEGO Boost, mBot, LEGO Mindstorms  i LEGO Inventor robotskim razvojnim setovima. Očekuje nas i mnogo projekata iz područja elektronike i elektrotehnike korištenjem MakeyMakey i micro:bit uređaja, a IoT projekte realizujemo korištenjem Arduino mikrokontrolera i STEMI robota.
Posebno smo zadovoljni polaznicima koji su već pokazali nevjerovatno interesovanje a potruditi ćemo se da ova prva godina bude uspješna jer donosimo nešto novo i do sad neviđeno u naš grad a sve s ciljem da našoj djeci pružimo znanje koje će im koristiti u nadolazećem tehnološkom napretku. STEM Akademija je osnovana da bi naše mlade uveli u svijet robotike, programiranja, inženjerstva i nauke kako bi im prezentovali brojne mogućnosti te u njima pobudili želju za daljnjim istraživanjem i izučavanjem. Potruditi ćemo se da naši polaznici rade na najmodernijoj opremi te da steknu dovoljan nivo kompetencija da učestvuju na regionalnim i državnim takmičenjima iz robotike.

ŠTA JE STEM? ZAŠTO STEM AKADEMIJA? 

 

STEM akademija jedina u BiH realizuje sveobuhvatni STEM obrazovni program za djecu i mlade. program izvodimo u Tuzli, Zenici, Živinicama, Banovićima i Brčkom, Sarajevu i Zavidovićima.

Program STEM akademije usmjeren je na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracijskih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina a kroz edukaciju u područjima programiranja, robotike, inženjerstva, elektronike, logike i dizajna, tehnologija u oblaku. Sam pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, to je akronim satkan od početnih slova četiri područja – Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika).

Naša STEM djeca i mladi u okviru akademije uče se logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, elektronici, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad. Naš sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

Finska poslovica kaže: „Pamtimo samo ono što smo naučili s radošću“. Ako imate dijete koje je zaigrano, željno istraživanja i želite mu obezbijediti znanja i kompetencije za snalaženje u digitalnom dobu – ovo je program za njega/nju. Ako imate dijete koje silno voli programiranje i robote – ovo je program za njega/nju, bez obzira da li već posjeduje ili ne određene digitalne vještine.

Program STEM akademije podijeljen je na 8 nivoa koji prate starosnu dob polaznika, uvažavajući na višim nivoima i njihovo predznanje. Svaki nivo sukcesivno razvija znanja i vještine u oblasti logičkog razmišljanja/matematike, programiranja/inženjerstva, istraživanja/nauke, robotike, kolaboracije/komunikacije/tehnologija u oblaku, polazeći od znanja usvojenih na prethodnim nivoima ili stečenih kroz druge oblike formalnog ili neformalnog obrazovanja.

Želimo pripremiti djecu i mlade za aktivno učešće u digitalnom dobu dajući im neophodna digitalna znanja i vještine, uz istovremenu izgradnju drugačijeg načina razmišljanja, podsticanje kreativnosti, razvoj njihovih komunikacijskih, kolaboracijskih i prezentacijskih vještina.

Kroz igru, problemski i projektni pristup naši STEMovci će razviti svoje kompetencije, programersku, kognitivnu logiku, strukturirati svoj mozak i naučiti još jedan jezik – jezik digitalnih uređaja. Započinjemo sa usvajanjem pojmova algoritma, koristimo vizualna okruženja za programiranje prilagođena različitim uzrastima (code.org, ScratchJr, Scratch) i završavamo na višim nivoima sa razvojem aplikacija u skriptnim i programskim jezicima (HTML, SCC, JavaScript, Python, C, C++).

Djeca i mladi gotovo bez iznimke vole robote, zato što se roboti kreću, svijetle, plešu, pomiču stvari, pomažu drugima, pa čak i pričaju. Robotika ne uči djecu samo robotima, to je set znanja koja počinju od fizike, kretanja, mehanike, logike zupčanika, poluga, osovina; koja angažuje dijete da radi rukama, uči ga pritom urednosti, pedantnosti, kreativnosti, domišljatosti. Robotika na kraju završava ponovo na programiranju – setu naredbi koje upućuju robota kako da postupi kad nečega ima, nema, kad je nešto veliko, malo, crveno, plavo, mokro ili suho. Kroz našu edukaciju u robotici, koju izvodimo na LEGO WeDo 2.0, LEGO Boost, mBot. Lego Spike, LEGO Mindstorms  i LEGO Inventor robotskim razvojnim setovima naši STEMovci će dobiti i relevantno znanje o mehanici, elektronici i programiranju.

Elekroniku i elektrotehniku izučavamo korištenjem MakeyMakey i micro:bit uređaja, a IoT projekte realizujemo korištenjem Arduino mikrokontrolera i STEMI robota.

Kolaboraciji, komunikaciji i upotrebi tehnologija u oblaku treniramo se u okruženju Microsoft Office 365, na završnim nivoima i Cisco WebEx, te učimo odgovorno koristiti jednostavne i napredne web konferencijske sisteme.

Široke mogućnosti digitalnog svijeta u koji uranjamo na STEM akademiji pružit će Vašem djetetu prostor u kojem će ono moći kreirati život i posao po svojoj mjeri.

Galerija fotografija

Close