Raspisan javni poziv za podrške u oblasti obrazovanja i nauke u 2023. godini

Raspisan javni poziv za podrške u oblasti obrazovanja i nauke u 2023. godini

Raspisan javni poziv za podrške u oblasti obrazovanja i nauke u 2023. godini

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je otvoren do 02.06.2023. godine.

Tako je, u okviru ovogodišnjeg Javnog poziva za podršku programima i projektima iz oblasti nauke od značaja za Federaciju BiH, osigurano 600 hiljada KM, a pored onih iz prethodnih godina, dodatno su uvedeni programi podrške odbrani doktorskih disertacija te istraživanju od značaja za Federaciju. Također, raspisan je i Javni poziv za podršku izdavanju akademskih i naučnih časopisa iz područja društvenih i humanističkih nauka u 2023. godine, u iznosu od 100 hiljada maraka, a u toku je i Konkurs za (su)finansiranje naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata u Federaciji BiH, koji je otvoren do 01.06.2023. godine.

Prethodno su, u oblasti nauke, potpisani ugovori sa pet institucija nauke i kulture od značaja za BiH, u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milion KM, te osigurano 900 hiljada maraka za finansiranje aktivnosti tri akademije nauka i umjetnosti – ANU BiH, HAZU i BANU.

Ove godine obnovljena je i podrška za svih šest javnih visokoškolskih ustanova i Franjevačku teologiju Sarajevo, univerzitetske kliničke centre u Sarajevu i Tuzli te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, s kojima će biti potpisani ugovori, u ukupnoj vrijednosti od 1,5 miliona KM. Sredstva će se moći koristiti za realizaciju naučnih projekata u okviru 11 programa.

U okviru Transfera za finansiranje obrazovanja, aktuelnim Javnim pozivom obuhvaćena je podrška projektima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog, osnovnog i  srednjeg obrazovanja (220.000 KM), te podrška bibliotekama osnovnih i srednjih škola radi jačanja jezičko-komunikacijskih kompetencija (200.000 KM), kao i podrška programima obuke, stručnog osposoblјavanja i usavršavanja odraslih osoba s fokusom na žene radi lakše integracije na tržište rada (70.000 KM).

oblasti visokog obrazovanja, trenutni Javni poziv se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu.

Ministarstvo je, između ostalog, osiguralo sredstva i za finansiranje osnovnog studentskog standarda, u okviru kojeg se subvencionira smještaj i ishrana 300 studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji, a koji dolaze iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i Republike Srpske, u mjesečnom iznosi od 249 KM po studentu, odnosno godišnje 760 hiljada maraka.

Izvor: http://www.fmon.gov.ba/

Close