PREDSTAVLJAMO: “Magične niti” Alme Kovačević iz Zavidovića

Alma Kovačević, po struci elektorotehničar-energetike, nikada nije imala priliku raditi posao u struci ali ga i ne traži. Splet životnih okolnosti odveo je na drugu stranu i ona je objeručke prihvatila. Radi se o rukotvorinama u koje ulaže mnogo vremena, ljubavi, strpljenja i truda, a rezultat koji dobije su zadovoljni kupci i svakako, novac.
-„Sve je počelo tako spontano prije pet godina s rođenjem moje kćerkice. Ponosna majka, nezaposlena, s previše slobodnog vremena, morala sam si pronaći neku zanimaciju. Pošto sam već znala plesti, mada ne tako sigurno i dobro kao sada, ali ipak dovoljno da se odlučim da joj ispletem najobičniju kapicu i papice…Kako to danas i biva, neka svoja dostignuća objavimo i na društvenim mrežama pa sam tako i ja i krenule su pozitivne kritike i prve narudžbe.Mnogo truda, odricanja i ljubavi je uloženo u svaki moj rad. Najveća satisfakcija za to je poruka kupca da je zadovoljan. Tada se još više trudim da pružim nešto novo i neobično. Put do uspjeha je trnovit, ali sa jasnim i zdravim ciljevima i s mnogo truda upornost se na kraju isplatila. Bila sam nesigurna mama s viškom vremena, a sada sam ponosna mama i kreativac kojem ponekad fali vremena da stigne ispuniti sve narudžbe. Mama sam koja pokazuje svojoj djevojčici da ozbiljnim pristupom hobi može postati i posao. Moj hobi pletenja i heklanja se proširuje i sada već imam narudžbe iz Njemačke i Austrije“ – ispričala je Alma te istakla:
-„Kreativac je teško biti u BiH zato što je svijest o ručno rađenim stvarima još uvijek na jako niskom nivou i jako malo se cijeni. Međutim onaj ko voli i želi nešto unikatno i jedinstveno zna i vrijednost toga.“
Prvi kontakti s pletenjem za Almu su bili još u osnovnoj školi na časovima domaćinstva i kako kaže, još od tada seže njena ljubav prema pletenju. Neko to jednostavno voli i nekom to jednostavno sjajno ide.
Kreativci su poznati po tome da su spremni pomoći jedni drugima na mnogobrojne načine. Također, brojne su i grupe na društvenim mrežama koje okupljaju kreativce, promovišu ih, pomažu savjetovanjem, razmjenom ideja i sl.
-„Ja sam ostala prijatno iznenađena koliko ljubavi i podrške ti može pružiti neko koga u biti ne poznaješ i da, spremni su pomoći maksimalno – od davanja konstruktivnih savjeta do toga da te preporučuju kupcima i promovišu i hvala im na tome“ – rekla je Alma čije proizvode možete pogledati na stranici Magične niti i na njenom profilu Kovačević Alma.
Njen moto je: „Što se hoće to se može, samo je potrebno vjerovati u to“, a u budućnosti planira aktivnije raditi na reklamiranju i prezentaciji svojih proizvoda ali i pokretanju nekog onlineshop-a i registraciji svog hobija.

Posjetite Alminu Facebook stranicu OVDJE.

(Izvor: zeda.ba)

Leave a Comment